Ulkosaunan rakentaminen

Ulkosaunan rakentaminen on monen suomalaisen unelma

Moni haaveilee ulkosaunasta omalla pihalla tai mökillä, ja joskus kokematonkin ryhtyy itse rakennustöihin. Ulkosaunan rakentaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, kuin miltä alkuun voi tuntua. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus onnistua, kun panostat suunnitteluun ja noudatat tarkasti rakennusohjeita. Myös valmiit tee se itse -paketit helpottavat työtäsi. Kun tilaat valmiin saunapaketin, se voidaan toimittaa tontillesi kasattuna tai jopa täysin saunavalmiina. Ja kun asennoidut työhön sopivan rennolla asenteella, ulkosaunan rakentaminen voi olla mukavaa ajanvietettä. Työtä tehdessä kesä kuluu mukavasti nikkaroiden. Tietyissä töissä saatat kuitenkin tarvita myös ulkopuolisen apua. Erityisesti, jos saunaan tulevat sähköt, lämmitys ja viemäröinti, sinun tulee teettää työt alan ammattilaisilla. Suomessa esimerkiksi sähköasennuksia voi tehdä ainoastaan Tukesin hyväksymän pätevyyden hankkinut sähkömies.

Ulkosaunan rakentaminen alkaa huolellisella suunnittelulla

Ennen töiden aloitusta kannattaa selvittää, onko tontillasi rakennusoikeutta. Ota yhteys kunnan rakennusviranomaisiin, jotka ohjeistavat samalla, onko kunnassasi joitain muita rakentamista ohjaavia säädöksiä. Joissakin kunnissa saatetaan esimerkiksi määritellä tarkkaan, minkä värinen tai mitä materiaalia rakennuksen tulee olla. Kannattaa myös huomioida, että huolimatta rakennuksen koosta ulkosaunan rakentaminen vaatii aina rakennusluvan. Yleensä rakennuslupa maksaa noin sata euroa. Kustannukset kuitenkin vaihtelevat kunnittain, ja lupamaksuun voivat vaikuttaa myös esimerkiksi rakennuksen pinta-ala ja varustelutaso. Kun rakennuslupa-asiat ovat selvillä,kannattaa seuraavaksi miettiä sopiva paikka saunalle. Ota tällöin huomioon ilmansuunnat sekä sijainti naapuritontteihin nähden. Jos saunot iltaisin, sijoita vilvoittelupaikka ilta-auringon suuntaan. Asemakaavojen ulkopuolisilla alueilla sauna tulisi aina olla vähintään viiden metrin päässä tontin rajasta.

Huomioi tontin koko myös saunan valinnassa. Jos tilaa on vähän, sauna ei voi olla liian suuri. Yleensä neliöissä säästetään varaamalla pukeutumiselle vähemmän tilaa ja keskittymällä tärkeimpään eli itse löylyhuoneen tekoon. Monet valmistajat myyvätkin jopa sellaisia saunoja, joissa pukeutumistilaa ei ole ollenkaan. Toiset taas arvostavat pukeutumistilan hyödyntämistä esimerkiksi lisänukkumatilana. Pikkusauna voi olla vain 10 neliömetrin kokoinen. Valitse sauna kilpailuttamalla saunavalmistajia, jolloin saat saunan valmiina puuosatoimituksena ja osat sahattuina oikeisiin mittoihin. Näin sinulle jäävät ainoastaan asennustyöt ja sisustaminen. Kun materiaalit ovat koossa, ulkosaunan rakentaminen alkaa huolellisilla perustustöillä sekä aloituskehikon rakentamisella. Perustöissä tulee huomioida maapohjan laatu. Esimerkiksi kivikkoinen maa voi tuottaa lisävaivaa. Muutoin kannattaa noudattaa ohjeita, joita jokainen saunapakettien valmistaja antaa toimituksen yhteydessä.

Hirsi on yleisin saunamateriaali

Kun perustustyöt on tehty, pääset itse saunan rakentamiseen. Saunat rakennetaan yleensä hirrestä, koska se on hengittävää ja monotonista materiaalia, joka kestää hyvin kosteus- ja lämpötilarasituksia. Lado saunahirret saamiesi ohjeiden mukaan. Tämä työvaihe on yleensä melko nopea, vaikka joudutkin olemaan tarkkana, että ladot hirret juuri oikeassa järjestyksessä. Yleensä saunatoimittajat lähettävät niin ikkunat kuin ovetkin valmiina elementteinä. Tällöin ne on helppo asentaa lopuksi paikoilleen, koska niille on varattu mittatarkat paikat. Kun hirret ovat paikoillaan, pääset siirtymään sisustus- ja maalaustöihin. Jos saunaan ei asenneta sähköjä ja vesi kannetaan esimerkiksi läheisestä vesistöstä tai päärakennuksesta, työ saattaa sujua sinulta itseltäsikin ilman ammattilaisten apua. Ulkosaunan rakentaminen etenee lattiapohjan laudoituksella, ja pian on loppusisustuksen aika.

Ulkosaunaan valitaan yleensä puulämmitteinen kiuas. Kiuasta valitessa tulee kiinnittää huomiota sen tehoon, jonka tulee riittää saunan pinta-alaan suhteutettuna. Puulämmitteiset kiukaat jaetaan yleensä jatkuva- ja kertalämmitteisiin. Jatkuvalämmitteistä kiuasta pitää lämmittää myös saunomisen aikana, jotta lämpöä riittää pitempään. Yleensä puukiukaat ovat tällaisia. Kertalämmitteiset puukiukaat ovat modernimpia. Niissä kiuas lämmitetään kerralla, ja sauna on yleensä lämmin muutaman tunnin kuluttua. Kiukaan valinnassa kannattaa myös huomioida, paljonko siihen mahtuu kiviä. Jos pidät kuumista löylyistä, kannattaa valita kiuas, johon mahtuu mahdollisimman paljon kiviä. Tämän jälkeen ulkosaunan rakentaminen jatkuu oikeanlaisen laudemateriaalin valinnassa. Suosituimpia ovat lämpökäsitelty haapa ja tervaleppä.

Mieti, kuinka paljon voit ja haluat tehdä itse

Mitä pienempi saunan varustelutaso on, sen edullisemmin ja helpommin pääset nauttimaan oman saunan löylyistä. Ulkosaunan rakentaminen on projekti, johon kuluu helposti useampikin kesäinen päivä, mutta jos kutsut ystäviä talkoisiin mukaan, saat nopeammin jälkeä aikaiseksi. Varaa riittävästi aikaa myös saunan viimeistelytöihin. Näitä ovat esimerkiksi huopakatteen asennus kattoon, sisäkaton panelointi sekä räystäslautojen asentaminen. Myös saunan ulkopuolella oleva maasto vaatii yleensä siistimistä rakentamisen jälkeen. Jos kädentaitoja riittää, voi ulkosaunan rakentaminen tapahtua myös kokonaan omin voimin. Esimerkiksi netistä löytyy paljon valmiita ohjeita ja piirustuksia, joita kannattaa hyödyntää. Toisaalta taas, jos rakennusurakka tuntuu vähänkään turhan isotöiseltä, kannattaa säästää hermoja ja rakennuttaa sauna kokonaan alan ammattilaisella. Vaikka saisit saunan täysin valmiina, sinullekin jää silti töitä. Esimerkiksi suunnittelussa ja materiaalien kuskaamisessakin riittää varmasti tekemistä.